Tehokas oppiminen

Informaatioyhteiskunnassa kaikki muuttuu huimaa vauhtia ja jotta pysymme kyydissä mukana, on meidän opeteltava uusia asioita ja uusia taitoja jatkuvasti. Uuden oppimisen eteen joutuu jokainen päivittäin, oli sitten työssä, koulussa tai kotona.

Oppimisen haaste – suuri tiedon määrä

Tietoa on enemmän kuin tarpeeksi saatavilla tänä päivänä. Pelkästään sunnuntain New York Times lehdessä on yhtä paljon tietoa kuin mitä aatelismies oppi koko elämänsä aikana 1800-luvulla.
Oppimisessa ongelmana onkin tiedon liiallinen määrä ja suurimpana haasteena on, miten valtavasta tiedon määrästä löytää oleellisen tiedon. Nykyisessä tietoyhteiskunnassa oppimisessa korostetaan entistä enemmän taitoja tietojen sijaan. Tiedot vanhenevat yhä nopeammin, mutta taidot säilyvät hyödyllisinä pidempään. Tärkeitä opittavia taitoja ovat mediakriittisyys-, ajanhallinta-, tiedonhankinta-, sosiaaliset- sekä väittely- ja perustelutaidot.

Oppimisen haaste – tunnistatko oman oppimistyylisi?

Tiedon suuren määrän lisäksi oppimisen haasteena on tunnistaa oma oppimistyyli. Perinteisesti meitä on opetettu opiskelemaan hyvin strukturoidussa luokkaympäristössä, jossa istutaan paikallaan, kuunnellaan, on hiljaista ja luokka on hyvin valaistu. Totuus on kuitenkin toisenlainen. Olemme erilaisia ja joillekin paras oppimisympäristö on vapaamuotoinen, valaistukseltaan hämärä, taustalla soi musiikki ja tunnin aikana saa liikkua. Erilaisia oppimistyylejä on pitkään tutkinut professori Barbara Prashnig.

Oppimistyylit vaikuttavat siihen miten omaksumme tietoa
Oppimistyyli koostuu kolmesta eri osa-alueesta:
a) tavasta, jolla hankitaan ja käsitellään tietoa
b) tavasta, jolla opittavaa asiaa lähestytään tai jäsennetään omassa opiskelussa
c) tavasta, jolla opitaan helpoimmin ja mieluiten.

Oppimistyyli kehittyy koko eliniän, lapsuudesta aikuisuuteen ja se muokkautuu erilaisissa oppimistilanteissa ja –ympäristöissä. Oppimistyylejä kuvataan eri tavoilla ja käsitteillä. Jokaisella on jokin vallitseva oppimistyyli, mutta jokainen voi vaihdella tiedon prosessointitapaa riippumatta omasta vallitsevasta tyylistään.

Millainen oppija olet?

Oppimistyylit voidaan luokitella seuraavasti:
1) Auditiivinen oppija = oppii parhaiten kuuloaistin avulla
2) Visuaalinen oppija = oppii parhaiten näköaistin avulla
3) Kinesteettinen oppija = oppii liikkeen ja käytännön tekemisen kautta
4) Taktiilinen oppija = oppii käsin tekemisen ja koskettamisen kautta

LUE LISÄÄ SEURAAVALTA SIVULTA

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *