Mitä tulisi huomioida mökkikaupoilla?

Saako rakentaa?

Jos aiot rakentaa, selvitä kunnasta rakennusoikeus. Kaavoittamattomalla alueella poikkeuslupa voi jäädä saamatta ympäristökeskukselta, vaikka kunta puoltaisikin rakentamista.
Kauppakirjaan on syytä ottaa lykkäävä ehto kaupan voimaantulosta ja kauppahinnan maksusta siltä varalta, että poikkeuslupaa tai kaavan ehtojen vuoksi rakennuslupaa ei saada. Kaupan purkamista tarkoittava ehto on ongelmallisempi.

Selvitä aina itse kunnasta kaupan kohteen ja ympäristön kaava- ja rakennuslupatilanne. Voihan olla, että naapuriin ollaan suunnittelemassa vaikkapa lomakeskusta. Tilasi voi olla rakennuskiellossakin esimerkiksi kaavan laatimisen vuoksi.

Mökin virheet: kuka vastaa?

Ostajalla on lain mukaan velvollisuus ottaa selkoa kaupan kohteesta, vaikka myyjälläkin on tiedonantovelvollisuutensa. Myyjän tulisi kertoa sellaiset seikat, joiden voidaan olettaa vaikuttavan kauppaan. Kaupan kannalta tärkeät seikat on sen vuoksi käytävä läpi ja laitettava kauppakirjaan.  Ostajan on syytä selvittää talon ikä, kunto ja rakennusmateriaalit. Ketkä ovat rakentaneet mökin? Varsinkin omatoimirakentamises-sa rakenteet voivat olla virheellisiä.

Vanhat rakennukset voivat olla sellaisia, ettei kunnan rakennustarkastajakaan ole tehnyt lain mukaisia katselmuksia. Katselmusmerkinnät kannattaa tarkistaa lupa-asiakirjoista. Tarkastusmerkintöjen samoin kuin pää-, rakenne-, sähkö- ja lvi-piirustusten puuttuminen aiheuttaa monesti ongelmia, kun taloa pitää korjata.

Maakaaren mukaan ostaja ei voi vedota sellaiseen virheeseen, jonka hän on tiennyt taikka joka olisi voitu havaita kiinteistön tarkastuksessa ennen kauppaa. Tavanomainen tarkastus riittää. Lain mukaan ilman erityistä syytä ei ole tarpeen suorittaa erityisiä teknisiä tarkastuksia tai esimerkiksi avata rakenteita. Jos mökissä on virhe, jota ei korjata ennen kaupantekoa, kauppakirjassa on syytä sopia, kuka vastaa virheen selvittämisestä ja korjauskustannuksista.

Ostotarjouksen tekeminen

Tee ostotarjous mökistä vasta kun olet varma, että haluat ostaa juuri kyseisen mökin, ja olet selvittänyt välttämättömät ja riittävät tiedot kohteesta. Onnea mökkikaupoille!

Teksti:

Kari Kannala
asianajaja
Eversheds Asianajotoimisto Oy
www.eversheds.fi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *