Tarvitaan vain yksi työpaikka

Yhdeksän kuukautta työttömänä ollut viestinnän alan ammattilainen kokee, että yli 50-vuotiaiden on vaikeampaa saada töitä.

Ensimmäinen ajatus oli hämmennys. Työorientoituneesta ihmisestä tuntui etukäteen hurjalta jäädä työttömäksi. Näin kuvailee Saimi, 57, tuntemuksiaan yli 30 vuoden työuran päätyttyä. Toisaalta kun raskas ja hankala uudelleenorganisoitumisjakso oli ohi ja omakin päätös oli tehty niin se oli aika helpottavaa. Saimi on koulutukseltaan kauppatieteiden maisteri. Hän on ollut työelämässä vuodesta 1982 lähtien. Uransa varrella hän on työskennellyt
toimistotehtävissä pienissä sekä keskisuurissa yrityksissä, kunnanvirastossa sekä teollisuuden etujärjestöissä. Vuosien myötä hän erikoistui viestintään ja eteni johtotehtäviin.

Saimi jäi pois töistä maaliskuussa 2016. Viimeisin työtehtävä oli johtajan paikka isossa organisaatiossa. Hän jäi työttömäksi, kun organisaatio muuttui siten, ettei hänen positiotaan enää ollut olemassa. Hän oli tällöin 56-vuotias.
– Jonkun verran lähti muitakin työntekijöitä, enimmäkseen vanhempia. Eturiviin nostettiin uusia johtajia, kuten usein
tällaisissa tilanteissa tapahtuu.

Ajat ovat muuttuneet. Saimi muistelee, että hänen ei ollut valmistumisensa
jälkeen vaikea saada töitä.

– Oli useampia perustoimistotyöpaikkoja, joista saattoi
valita.

Tilanne oli siis hyvä. Nuorena vastavalmistuneena töitä riitti myös siksi, että ainoa tavoite oli saada kokemusta toimistotyöstä. Saimi oli myös töissä koko opiskeluajan. Nykyään on toisin, mikä Saiminkin mielestä tekee nuorten tulon alalle vaikeaksi.

IÄN MYÖTÄ TYÖN SAANTI VAIKEUTUU

Saimista tuntuu, että hänen on ikänsä puolesta vaikeampi saada kokemusta vastaavia töitä. Myös alemman tason työtehtäviä on hankalampi saada, koska niihin hänet katsotaan liian kokeneeksi. Hän uskoo, että organisaatiot ottavat mieluummin töihin 30-40-vuotiaita, joilla on pitkä työura vielä edessä.

– Todennäköisesti he myös vaativat vähemmän palkkaa kuin enemmän kokemusta omaavat.

Hän arvelee, että myös vaatimustaso nousee iän myötä, joten ihan mikä tahansa työ ei enää kelpaa.

– Vanhempien työnhakijoiden kehno työllistyminen voi johtua siitäkin, että heitä ei oteta tosissaan, jos he hakevat jotain kokemustasoonsa nähden alempaa työpaikkaa.

Lisäksi hän arvelee, että yritykset saattavat arkailla vanhempien työntekijöiden palkkaamista siksi, että uskovat, että yli 50-vuotiaalla voi olla jo kaikenlaisia sairauksia, joiden maksumiehiksi yritys sitten joutuu eläkejärjestelmän
kautta. Voidaan myös pelätä sitä, että liian vanha ei enää sopeudu uuteen työyhteisöön. Saimi on huomannut, että esimiehet aika harvoin rekrytoivat itseään vanhempia.

– Hassua kyllä, mutta he varmaan pelkäävät, että se joku kyseenalaistaa esimiehen asemaa.

Työelämä on Saimin mielestä muuttunut vaativammaksi. Työ- ja elinkeinominsteriön työttömyystilastojen mukaan lokakuussa 2016 työttömänä oli 47239 korkeasti koulutettua. Vuonna 2015 vastaava luku oli 46 935. Muutos viime vuodesta oli 0,6%.

Kiinnostuitko? Lue koko juttu Liiketalous -lehdestä!

Teksti: Outi Jaatinen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *