#AKTIIVIMALLI – UUSI KIROSANA

Jari-Pekka Honkala

1.varapuheenjohtaja

Liiketalouden Liitto LTA

 

Vuoden alussa tuli voimaan laki työttömyysturvan aktiivimallista, joka on herättänyt kiivasta keskustelua ja aiheuttanut mielenilmauksia. Moni, joka on työtön itsestään riippumattomasta syystä tai on sairauden vuoksi joutunut pois työelämästä mutta ei ole päässyt eläkkeelle, kokee mallin lisärangaistuksena. Ei voi välttyä ajatukselta, että nykyhallitus pitää työttömiä laiskimuksina, joita työnteko ei kiinnostaa ja jotka haluavat ainoastaan nauttia yhteiskunnan palveluista ja tuista ilman vastinetta.

Helmikuun lopussa avoimia työpaikkoja oli mol.fi-sivustolla noin 22 000 kappaletta, joista suuri osa oli provisiopalkkaisia työtehtäviä. Samaan aikaan työttömiä oli Tilastokeskuksen mukaan kymmenkertainen määrä eli yli 220 000. Tuskinpa nk. piilotyöpaikkojakaan sataatuhatta löytyy.
Aktiivimallissa kaikkien työttöminä olevien tulee osoittaa aktiivisuuttaan hakemalla töitä keskimäärin yhdellä hakemuksella viikossa. Se tarkoittaa noin miljoonaa hakemusta kuukaudessa – kukahan on oikeasti valmis ottamaan hakemukset vastaan ja käymään ne ajatuksella läpi? Eiköhän tämä tarkoita, että työnhaku muuttaa muotoaan ja uusien työpaikkojen löytyminen on jatkossa vieläkin vaikeampaa. Tulevaisuudessa selviää myös, kuinka moni työtön on ak-tiivimallin edellyttämän muutaman työtunnin vuoksi valmis muuttamaan tai myymään omistamansa asunnon, kuten nykyhallitus haluaa.
Aktiivimalliin ovat ottaneet kantaa myös oman liittomme jäsenet, joiden ajatuksista voi lukea tämän lehden sivuilta. Jäsenemme toivovat enemmän porkkanaa kuin keppiä ja työttömälle henkilökohtaista opastajaa ja tiivistä yhteydenpitoa. Esimerkiksi Pirkanmaalla on menossa kokeilu, jossa pitkäaikaistyöttömät ja työttöminä olevat vastavalmistuneet nuoret saavat yksilöllistä palvelua ja oman valmentajan. Idean soisi leviävän laajalle.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *